Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Silážování mechanicky upraveného vlhkého kukuřičného zrna
Balatka, Michal
Tato diplomová práce se zabývá způsobem přípravy siláží a následného vlivu zvolených aditiv ve vlhkém mechanicky upraveném kukuřičném zrnu (HMGC). V literární rešerši je problematika shrnuta dle dostupných informací od metod využití kukuřice seté, jako celé rostliny až po dělené sklizně s využitím pro silážování. Je popsán vývoj historických metod, technologické faktory ovlivňující výslednou kvalitu, vhodného zvolení silážních aditiv, uskladnění až po otevírání vaků a způsob vybírání siláží. Dále je věnována pozornost na průběh fermentačního procesu, jednotlivé faktory, které ovlivňují výslednou siláž jsou dávány do souvislosti s kvalitativními ukazateli a zhodnocení kvality siláží vlhkého kukuřičného zrna. V praktické části byl proveden pokus, který se zaměřuje na aplikaci různých aditiv použitých při silážování HMGC a doby skladování. V konkrétním podniku proběhlo silážování do polyethylenových vaků a v časových intervalech probíhaly odběry s následnými analýzami. Vari-anty silážních aditiv jsou porovnány mezi s sebou v parametrech sledující výživnou hodnotu a fermentační kvalitu. Poté byly výsledky vyhodnoceny a zpracovány statistickými metodami prezentovanými v tabulkách a grafech.
Analýza kvalitativních ukazatelů silážovaných krmiv
NECHVÁTAL, Jaroslav
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu vybraných kvalitativních ukazatelů u siláží. Kvalitativní ukazatelé byli sledováni u 119 vzorků travní a kukuřičné siláže z roku 2018. Pomocí těchto ukazatelů proběhlo zařazení podle hodnocení kvality fermentace u siláže dle Normy 2004, německého hodnocení dle Kaisera 2006 a slovenského hodnocení dle Mitríka 2016. Výsledné zařazení byla vyhodnocena a porovnána. V Normě 2004 bylo zařazeno v první třídě fermentace 82 % vzorků, v hodnocení podle Kaisera 88 % vzorků a v hodnocení podle Mitríka 83 % vzorků. Do hodnocení byl zařazen i vliv silážních aditiv na kvalitu fermentačního procesu. Sledován byl vliv bakteriálních a bakteriálně-enzymatických aditiv na obsah živin. V závěru práce byly vzorky siláže porovnány s průměrnými hodnotami z daného ročníku.
Stanovení in vitro stravitelnosti organické hmoty kukuřičné siláže pepsin-celulázovou metodou
FOUS, Dominik
Siláž, a především kukuřičná siláž, je nejvíce zastoupeným objemným krmivem jak v České republice, tak i v Evropě. Siláží je uhrazována velká část energie, která je potřebná pro správnou užitkovost zvířat. Stabilní užitkovost a její nárůst je možné zajistit pouze neměnným a vyváženým složením krmné dávky po celý rok. Vzhledem k důležitosti přípravy kvalitního krmiva se často využívají aditiva. Je možné silážními aditivy do silážované hmoty přidat homofermentativní bakterie, aby se u siláže rychle snížilo pH nebo se mohou přidávat bakterie heterofermentativní, které u siláže zlepšují aerobní stabilitu, dále je možné tyto bakterie kombinovat nebo využít i jiné silážní přísady.
Porovnání kvality řezanky u samojízdných sklízecích řezaček
HEŘMÁNEK, Aleš
Tato diplomová práce pojednává o technologiích výroby řezanky z různých druhů rostlin pro účely živočišné výroby, nebo energetiky. Jelikož je toto téma velmi obsáhlé a dnešní technologie nabízejí mnoho možností, je práce zaměřena výhradně na jeden konkrétní způsob výroby řezanky. V literárním přehledu jsou k dispozici ucelené informace o historii řezaček a jejich uplatnění v rostlinné výrobě až do současnosti. Velká část je zde věnována přehledu aktuální nabídky, především samojízdných strojů, která je doplněna o popis jednotlivých technických řešení. Metodika obsahuje postup měření a kritéria pro porovnání vybraných strojů John Deere 8300 a New Holland FR 500. Všechny naměřené hodnoty byly získány v roce 2019 a 2020 z nichž jsou pomocí vzorců získány další výsledky. Sklízecí řezačky jsou porovnány z hlediska kvality řezanky, rozdrcení zrn, výkonnosti a spotřeby pohonných hmot. Posledním kritériem pro porovnání jsou náklady na samotný provoz sklízecích řezaček.
Vliv podílu vybraných druhů jetelovin a bylin na senzorické vlastnosti konzervované píce.
ŘÍHA, Patrik
Cílem této bakalářské práce bylo vyhodnocení jakosti konzervované biomasy v závislosti na složení vzorků pomocí senzorického hodnocení jednotlivých ukazatelů kvality travních siláží. Byla hodnocena silážovatelnost vybraných druhů jetelovin, bylin a porovnány se vzorkem siláže z kukuřice seté. Mezi hlavní ukazatele se zařadily barva, vůně, plesnivost a hnití, konzistence a jako poslední byl vypočten i obsah sušiny v silážích. Tyto ukazatele byly sledovány na 33 vzorcích siláží pocházejících z kraje Vysočina a okresu Třebíč. Po ukončení konzervace byly ukazatele obodovány a následně body sečteny. Po sečtení bodů byly jednotlivé vzorky ohodnoceny např. jako zdařilé či nezdařilé. Dále se práce zaměřuje na rozdělení pícnin z hlediska obsahu sacharidů a dusíkatých látek, faktory ovlivňující jakost píce, konzervace píce silážováním, její technologie zpracování a v neposlední řadě i na využívání konzervačních prostředků a jejich význam. Bylo také provedeno botanické snímkování vybraných lučních porostů a stanovena pokryvnost hodnocených druhů jetelovin a bylin a také agrobotanických skupin.
Hodnocení jakosti konzervované píce a návrhy na zlepšení konzervační technologie ve zvoleném podniku.
PAVLÍK, Václav
Cílem diplomové práce bylo posoudit kvalitu konzervované píce při různých způsobech konzervace silážování. Pro hodnocení kvality luskovinoobilných siláží v různých konzervačních technologií bylo použito senzorické hodnocení fermentačního procesu a laboratorní hodnocení. Doplňkově byla porovnána konzervace píce u technologie lisování siláže do balíku bez a s použitím aditiva (Silafor 2000 Plus). V literárním přehledu je uveden význam konzervace krmiv, základní způsoby konzervace objemné píce, botanická skladba pícních porostů, konzervační principy a jejich procesy. Dále jsou uvedeny přednosti a nedostatky konzervačních procesů. Celkem byly zhodnoceny 3 způsoby konzervace luskovinoobilné směsky - lisování balíku do fólie, silážní žlab a silážní vak. Zhodnocení výsledku technologií vycházely nejlepší výsledky způsobu konzervace ve vaku, dále konzervace v jámě, dále balíku s použitím inolkulantu a méně kvalitní konzervace balíku bez inokulantu. Kvalita píce byla dále výrazně ovlivněna podílem ovsa ve směsi a fenofází sklizně.
Zhodnocení kvality konzervovaných krmiv a úrovně výživy jalovic ve vybraném zemědělském podniku
FIC, Josef
Odchov jalovic představuje jednu z nejdůležitějších aktivit, vykonávaných v rámci provozu farmy mléčného skotu. Kukuřičné siláže, ale i víceleté pícniny jsou významným krmivem pro hospodářská zvířata. Při jejich výrobě je důležité dodržet všechny technologické postupy od výběru osiva krmné plodiny až po kvalitní zakrytí sila. Nedodržení technologických postupů vede k problémům špatného fermentačního procesu, který má za následek špatné krmivo, které se vzápětí projeví na užitkovosti zvířat. Cílem této práce bylo zhodnotit výživovou hodnotu siláží. Literární přehled zpracovává výživu jalovic v zemědělském družstvu Zemědělská Klučenice, a.s., složení krmné dávky, zastoupení jednotlivých komponentů a jejich živinové složení. Zemědělské družstvo vlastní moderní technologie. Na základě výsledků nebyly shledány nedostatky krmné dávky ani v hygieně. V závěru jsou navržena možná řešení zlepšení.
Konzervace krmiv silážováním
NECHVÁTAL, Jaroslav
Tato bakalářská práce, ve formě literární studie, je zaměřená na konzervaci krmiv silážováním. Především se práce zabývá základními cíli konzervace silážováním, vlastní proces silážování je pak zaměřen na biologicko mikrobiální proces, technologii silážování a na možné využití silážních aditiv. V technologii silážování jsou popsány různé způsoby konzervace silážováním, které jsou důležité pro vytvoření kvalitní siláže za různých podmínek, které mohou při konzervaci nastat. Silážní aditiva proces fermentace dále stabilizují a vylepšují tím kvalitu a chutnost siláže. Kvalitní siláž je předpokladem dobrého zdravotního stavu zvířat a jejich vysoké produkce, což je i základním kamenem samotné ekonomiky farmy.
Analýza kvalitativních ukazatelů kukuřičné siláže
BROŽ, Petr
Živočišná výroba je v mnoha směrech progresivní obor, který se vyznačuje tím, že se v něm prolíná několik zdánlivě nesouvisejících odvětví. Jedním z nejdůležitějších je výživa a krmení hospodářských zvířat. S rozvojem pěstování kukuřice seté (Zea mays), a s potřebou její konzervace, bylo nutné vytvořit metodiku správného silážování. Ta pro praxi stanoví správné zásady pro výrobu kvalitních, nutričně hodnotných a zdravotně nezávadných siláží. Patří do ní již výběr optimálního hybridu, vhodná agrotechnická opatření při pěstování, sestavení funkční a efektivní silážní linky, výběr a aplikace aditiva, správné vrstvení a dusání hmoty a zodpovědné zacházení s hotovým krmivem, včetně sestavení krmné dávky.
Stroje pro sklizeň píce: příprava výukových materiálů
ZUKAL, Martin
Tato práce poskytuje přehled o strojích pro sklizeň píce. Práce je rozdělena do kapitol podle jednotlivých typů strojů a poskytuje pohled na jejich agrotechnické požadavky, rozdělení, popis základních prováděných operací a popis jejich základního fungování. Práce by měla sloužit jako doplňující výukový text pro studenty Katedry zemědělské, dopravní a manipulační techniky Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Informace a parametry jsou zjištěny z odborné literatury o zemědělské technice, propagačních materiálů a internetových stránek výrobců a prodejců této techniky.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.